Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Και τριπλάσιο και ενιαίο τέλος το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο - Αντιδράσεις και για τους καλούς μισθούς


Δύσκολη πρεμιέρα για τον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων. Η συνεδρίαση του Δ.Σ. είχε μεγάλη ένταση αλλά και αντιδράσεις τόσο για το ενιαίο της χρέωσης, όσο και για τις αντιμισθίες του προέδρου και του αντιπροέδρου του ΦΟΔΣΑ. 
Το κόστος...
διαχείρισης εκτοξεύεται στα ύψη και θα το πληρώσουν οι πολίτες μέσω των ανταποδοτικών τελών. Εν μέσω διαφωνιών και αντεγκλήσεων αποφασίστηκε να εφαρμοστεί ενιαίο τέλος σε όλη την Ήπειρο για να μειωθεί το κόστος των πιο μακρινών δήμων. Έτσι τριπλασιάζεται και με απλά λόγια το κόστος για τους Δήμους που προ λειτουργίας του εργοστασίου δεν ξεπερνούσε τα 30 € τον τόνο, το 2020 θα ανέλθει περίπου στα 100 €. Επιπλέον από το «θάψιμο» με τα 25-30 ευρώ, πάμε στα 40 ευρώ τον τόνο συν ΦΠΑ για το εργοστάσιο, συν 35 ευρώ η μεταφορά – συν το ΦΠΑ.
Συνολικά το κόστος που θα μοιραστούν οι Δήμοι της Ηπείρου ανέρχεται στα 4,517 εκατ. €, και που περιλαμβάνει τη λειτουργία των τριών ΧΥΤΑ, τη διοικητική λειτουργία του ΦΟΔΣΑ και τις υφιστάμενες συμβάσεις.
Υπέρμαχοι του ενιαίου τιμολογίου ήταν οι δήμαρχοι των περισσοτέρων περιοχών, Ηγουμενίτσας, Πάργας, Άρτας, Σκουφά, Καραισκάκη κι άλλοι καθώς είναι και αυτοί που επωφελούνται περισσότερο.
Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Νίκος Καλαντζής τόνισε ότι το κλειδί στη διαχείριση και τη μείωση του κόστους είναι οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης, οι οποίοι αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η κόντρα για τις αντιμισθίες
Η αντιμισθία του Προέδρου και του Αντιπροέδρου στον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων ήταν θέμα που δεν πέρασε απαρατήρητο στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η αντιμισθία προβλέπεται από το Νόμο και ορίζεται για τον μεν Πρόεδρο στο ύψος της αντίστοιχης του δημάρχου των Ιωαννίνων και για τον αντιπρόεδρο στο ήμισυ.
Ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος ήταν ο πρώτος που σήκωσε το γάντι λέγοντας πως «ακόμη δεν τον είδαμε –τον Φορέα- Γιάννη τον βαφτίσαμε» και συμπλήρωσε ότι τόσο το κόστος της αντιμισθίας των δύο αιρετών όσο και το συνολικό κόστος λειτουργίας που υπολογίζεται στις 280 χιλιάδες είναι πολύ μεγάλο από την στιγμή μάλιστα που καλύπτεται από τους πολίτες.
Με την αντιμισθία διαφώνησε και ο δήμαρχος Κόνιτσας ζητώντας από τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο να παραιτηθούν από την αξίωση αυτή.
Κατά την συζήτηση για τον προυπολογισμό που ακολούθησε την διαφωνία του κατέθεσε και ο δήμαρχος Άρτας Χρήστος Τσιρογιάννης, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι οι θέσεις θα έπρεπε να είναι άμισθες όπως του Προέδρου της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ..
Όπως υπήρξαν αντιδράσεις υπήρξαν και συμφωνίες... Αρκετοί αυτοδιοικητικοί, όπως ο Γιάννης Λώλος  τάχθηκαν υπέρ της αντιμισθίας ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι η αντιμισθία ισούται με αξιοπρέπεια... 
(με πληροφορίες από το epiruspost)
Το κόστος ανά δήμο