Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ «ΜΟΥΔΙΑΖΕΙ» ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!

Οι επιστήμονες συνιστούν ψυχραιμία, αλλά οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές…

- Η ταχύτατη μετάδοσή του μειώνει συναλλαγές, δραστηριότητες και συναθροίσεις
- Σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου για δράσεις ενημέρωσης μαθητών, υπαλλήλων, κ.α.
Αν και τα νέα από τον νοσηλευθέντα 51χρονο αλλοδαπό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ήταν τελικά ευχάριστα, αφού δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι ότι είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό, δεν συμβαίνει το ίδιο με περιστατικά σε άλλες πόλεις της χώρας, όπου ξεφυτρώνουν συνεχώς είτε νέα κρούσματα, είτε πολύ περισσότερο ύποπτα κρούσματα.  
Μέχρι χθες βράδυ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν τέσσερα, ενώ άγνωστος -αλλά...
πάντως ανοδικός- είναι ο αριθμός των «υπόπτων». Παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε αναζήτηση των προσώπων με τα οποία ήλθαν σε επαφή τα τρία άτομα που προσβλήθηκαν προκειμένου να τεθούν κι αυτοί υπό παρακολούθηση, ενώ έγιναν απολυμάνσεις στους χώρους που εργάζονταν ή επισκέφτηκαν τις τελευταίες ημέρες αυτά. Ήδη στη Θεσσαλονίκη έκλεισε για 14 ημέρες το σχολείο που φοιτούσε ο οκτάχρονος γιός της 38χρονης που ήταν η πρώτη που εντοπίστηκε με κορωνοϊό στην Ελλάδα από την οποία προσβλήθηκε και ο γιός της, ενώ στην Αθήνα νοσηλεύεται 40χρονη γυναίκα που επίσης είχε μεταβεί τις τελευταίες ημέρες στο Μιλάνο.

Ο κορωνοϊός επεκτείνεται όμως ταχύτατα και σε άλλες χώρες του κόσμου, ενώ τα περισσότερα περιστατικά σε θανάτους -17 ήταν μέχρι χθες βράδυ- και σε κρούσματα καταγράφονται στην Ιταλία.
Οι επιστήμονες, αλλά και οι κυβερνητικές αρχές σε όλες τις χώρες συνιστούν ψυχραιμία, παράλληλα όμως λαμβάνονται ριζικά προληπτικά μέτρα για την αποτροπή μετάδοσης του ιού. Χθες το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την έκδοση απόφασης ακύρωσης όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων (με προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης 2 ετών σε όσους απειθαρχήσουν), ενώ αν αυξηθούν -όπως εκτιμούν οι επιστήμονες- τα κρούσματα είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε και σε άλλες απαγορεύσεις. 

Δυναμική πανδημίας
Τα νέα από το εξωτερικό εντείνουν τον προβληματισμό και καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για πρόσθετα προληπτικά μέτρα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ο ιός έχει δυναμική πανδημίας και ζήτησε επιθετική πολιτική αντιμετώπισής του. Τα κρούσματα, τα ύποπτα περιστατικά και κυρίως ο μεγάλος κίνδυνος που υπάρχει για την εξάπλωση του κορωνοϊού, έχει προκαλέσει «μούδιασμα» στις τοπικές κοινωνίες και άρχισε να οδηγεί σε κατακόρυφη μείωση των δραστηριοτήτων, ως και εκδηλώσεων στις οποίες υπάρχει μαζική συνάθροιση πολιτών. Το τελευταίο 48ωρο παρατηρείται σημαντική μείωση και στην κίνηση στην πόλη των Ιωαννίνων, που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο από τη χθεσινή βροχή. Προβληματισμός υπάρχει και σε επιχειρήσεις και υπηρεσίες που δέχονται καθημερινά πολύ κόσμο, ενώ παρατηρείται ένα γενικότερο κλίμα αναμονής για τις περαιτέρω εξελίξεις. Χθες βράδυ ανακοινώθηκε ακόμη και η μετάθεση για το Μάιο της έκθεσης Food Expo.

Εν τω μεταξύ συνεχίστηκε και χθες η «έφοδος» καταναλωτών σε σούπερ μάρκετ και σε άλλα καταστήματα τροφίμων και ήδη έχουν εμφανιστεί άδεια ράφια. Σύμφωνα με υπαλλήλους σούπερ μάρκετ της πόλης τα είδη που εξαφανίζονται είναι ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια, αλεύρι και κονσέρβες. Έμποροι και βιομηχανίες διαβεβαιώνουν πάντως πως δεν υπάρχουν ελλείψεις και μπορεί άνετα να καλυφθεί η αγορά, κάτι που τόνισε χθες και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Σύσκεψη στην Περιφέρεια
Η τροπή που έχει πάρει και στη χώρα μας η διάδοση του κορωνοϊού, έχει θέσει σε συναγερμό και τις αρμόδιες υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας της Ηπείρου. Χθες πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας. Αποκλειστικός στόχος ήταν η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενημέρωση των πολιτών προκειμένου να αποτραπεί η διάδοση της νόσου.

Στη σύσκεψη  παραβρέθηκαν ο Υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Ιωάννης Νικόπουλος, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου κ. Σταυρούλα Τσιάρα,  ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνος Καμπουράκης και η Πρόεδρος του  Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου κ. Μαρία Τσολάκη.
Απόντος του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, ο οποίος βρισκόταν στη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ στην Αθήνα, της σύσκεψης  προήδρευσε  ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Κων. Σιαράβας και παρέστησαν οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Πολιτισμού, Νεολαίας, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κ. Οδυσσέας Πότσης και Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Εμπορίου κ. Σταυρούλα Μπραΐμη.
Στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, συντονιστικό ρόλο διαδραματίζει και η Πολιτική Προστασία. Στο πλαίσιο αυτό ο Προϊστάμενος της ανωτέρω Διεύθυνσης της Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος  αναφέρθηκε στο ρόλο και στη  συνδρομή της Υπηρεσίας σε όποιες δράσεις απαιτηθούν, στο πλαίσιο των γενικών οδηγιών και κατευθύνσεων που δίνονται σε κεντρικό επίπεδο. 

Σε πλήρη ετοιμότητα
Ο Υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Νικόπουλος αναφέρθηκε σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ετοιμότητα που υπάρχει σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας, τονίζοντας ότι την συγκεκριμένη περίοδο προέχει η σωστή εφαρμογή των μέτρων πρόληψης.

Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων και καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Σταυρούλα Τσιάρα αναφέρθηκε στους βασικούς κανόνες υγιεινής για τους οποίους πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες, ενώ όπως εξήγησε δεν αποδίδουν οι θερμομετρήσεις που γίνονται στις πύλες εισόδου της χώρας.
Τόσο ο κ. Νικόπουλος, όσο και η κ. Τσιάρα συνέστησαν ότι πρέπει οι πολίτες να επιδείξουν ψυχραιμία. 

Το βάρος στα σχολεία 
Το κύριο βάρος, αρχής γενομένης από σήμερα, θα δοθεί στα σχολεία. Το ευτύχημα είναι ότι την περίοδο που διανύουμε, όπως είπε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ηπείρου, δεν υπάρχουν μαθητές από την Ήπειρο στην Ιταλία, καθώς ματαιώθηκαν τέσσερις προγραμματισμένες σχολικές εκδρομές. Ήδη δόθηκαν προφορικές οδηγίες στους Διευθυντές των σχολείων για ενημέρωση των μαθητών ως προς τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθούν, ενώ από τις αρχές της εβδομάδας θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση και μέσω φυλλαδίων των μαθητών. 

Δράσεις ενημέρωσης
Από σήμερα οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας θα αρχίσουν να υλοποιούν ενημερωτικές δράσεις για την πρόληψη του κορωνοϊού σε σχολεία, δομές πρόνοιας, σε υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στο πλαίσιο των γενικών κατευθύνσεων του Υπουργείου. Θα διανέμεται και έντυπο υλικό, ενώ ειδική φροντίδα θα υπάρξει και για τα κέντρα προσφύγων που λειτουργούν στην Ήπειρο.

Επίσης στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η διανομή φυλλαδίων σε όσους εισέρχονται στην Ήπειρο από τις πύλες εισόδου (Λιμάνι, Αεροδρόμιο, συνοριακές διαβάσεις), καθώς και μέσω των σταθμών διοδίων σε οδηγούς που κινούνται στους οδικούς άξονες Ιόνιας και Εγνατίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας, αναλόγως με την  εξέλιξη των επιδημιολογικών στοιχείων και σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν από το Υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ-πρώην ΚΕΛΠΝΟ), θα  δρομολογούνται   οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να θωρακιστούν οι πολίτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Οι συσκέψεις -αφού επανεκτιμηθεί η κατάσταση- εάν απαιτηθεί θα επαναληφθούν με τη συμμετοχή και άλλων φορέων.  
Πηγή: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ